Dziś jest sobota 27 kwietnia 2024, imieniny: Zyty i Teofila

Konkurs odbędzie się 20 maja 2023 roku na terenie Ogrodów Przelewice – Zachodniopomorskiego Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.  W konkursie mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia zarejestrowane na terenie województwa zachodniopomorskiego.
Ekipy mogą zgłaszać się w dwóch kategoriach:
1. Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne;
2. Kategoria II: deser lub wypiek.

Głównym celem Konkursu jest popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz prezentacja i promocja tradycji kulinarnych lokalnych społeczności. Zatem jeśli potrawy konkursowe będą miały udokumentowany związek z Pomorzem Zachodnim, a do ich przygotowania zostaną użyte produkty z województwa zachodniopomorskiego wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi- mogą zdobyć dodatkowe punkty.
Nagrodami w konkursie są nagrody pieniężna za zajęcie odpowiednio:
1. Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne:
a. I miejsce – 3 000,00 zł
b. II miejsce – 2 000,00 zł
c. III miejsce – 1 000,00 zł
d. miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

2. Kategoria II: deser lub wypiek.
a. I miejsce – 3 000,00 zł
b. II miejsce – 2 000,00 zł
c. III miejsce – 1 000,00 zł
d. miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

Termin nadsyłania zgłoszeń upływa w dniu 4 maja 2023 roku.
Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną, poczta email, albo złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego
w Szczecinie, prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia wraz z załącznikami – decyduje data wpływu do Urzędu.
Regulamin konkursu wraz ze zgłoszeniem oraz niezbędnymi załącznikami znajduje się pod adresem: https://wrir.wzp.pl/konkurs-tradycje-kulinarne-pomorza-zachodniego/do-pobrania

Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ:
• Aleksandra Jaszczuk tel. 91 454 26 87, e-mail: ajaszczuk@wzp.pl
• Paulina Makatun-Hałas tel. 91 454 26 85, email: pmakatun@wzp.pl

Źródło: Wydział Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego

plakat konkursu Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego